Орален алергичен синдром (ОАС). Полени и храна – има ли връзка?

0

- Advertisement -

Случвало ли ви се е да получите сърбеж в устата, докато ядете пъпеш или ябълка? Ако отговорът е да, то вероятно имате кръстосана алергия. Ако получавате симптоми на алергична реакция в устата или гърлото, когато консумирате определени плодове, зеленчуци или ядки, то колкото и да ви звучи странно, това може да е свързано с алергия към полени. Това се нарича орален алергичен синдром (ОАС) или кръстосани алергии.

Какво представляват кръстосаните алергии?

Кръстосаната алергична реактивност се проявява, когато имунната система на организма идентифицира протеините в едно вещество (напр. полени) и протеините в друго (напр. пъпеш или морков) като сходни. Когато човек влезе в контакт с някое от тях, независимо дали това е протеин в нещо, към което той наистина е алергичен, имунната система може да реагира по същия начин, което в някои случаи може да предизвика алергични симптоми.  

Всичко, което има значение за имунната система, е, че протеините са структурно сходни или биологично свързани. Ако те са такива, може да възникне кръстосана реактивност.  Рискът от кръстосана алергична реактивност трябва да бъде оценен от медицински специалист. Възможността за кръстосана реактивност може да усложни донякъде диагностицирането на специфични алергии.

Симптомите, които са се проявили в резултат на кръстосано реагиращи антитела (т.е. протеини, произвеждани от имунната система за борба с болестта), не винаги могат да бъдат разграничени от тези, причинени от истинска сенсибилизация.  Въпреки това, чрез определяне на първичната сенсибилизация, лечението или избягването на симптомите може да бъде ефективно.

Кога се появява синдромът на хранителна алергия към полени? 

Синдромът на хранителна алергия към полени, известен също като синдром на оралната алергия, е алергична реакция, която обикновено се появява, след като пациент, чувствителен към полени, консумира определени храни, например плодове, зеленчуци, ядки и зърнени храни. Това е вероятно най-често срещаната хранителна алергия при възрастни, като до 60% от пациентите, алергични към полени, са засегнати от нея. Освен това до 25% от децата с алергичен ринит (т.е. сенна хрема) също страдат от него. 

Ако сте сенсибилизирани към полени, може да изпитате алергична реакция, когато определени храни докоснат лигавицата на устната кухина, устните, езика или гърлото ви. Симптомите на ОАС се появяват в рамките на няколко минути след консумация на сурова форма на храната, но могат да продължат с часове. В повечето случаи отговорните алергени бързо се денатурират при готвене и храносмилане, въпреки че при някои пациенти все още могат да се проявят системни реакции.

Често срещаните симптоми на кръстосани алергии включват: 

  • Сърбеж в гърлото 
  • Сърбеж в устата или по устните  
  • Подуване на устните, езика или гърлото  

Тези симптоми могат да се влошат в периоди от годината, когато количеството на полените е високо (обикновено през пролетта или есента). 

Обща кръстосана реактивност при алергии между полени и храни

Хората с орален алергичен синдром (ОАС) обикновено имат алергия към полени от бреза, амброзия или трева. Храните, които могат да причинят ОАС, включват дървесни ядки, соя, фъстъци, плодове и зеленчуци. Ето с кои неща трябва да внимавате при хранене:

Какви други орални кръстосани алергични реакции съществуват?

Една необичайна кръстосана реактивност, която може да се получи, е тази между латекс и храни – латексът е естествен продукт, който се получава от млечната субстанция, извлечена от каучуковото дърво. Често срещани продукти от естествен каучук са латексовите ръкавици и балоните. Латексът може да предизвика няколко вида алергични или неалергични (дразнещи) реакции. Най-тревожният тип е IgE-медиирана алергична реакция към латекс, която води до незабавни реакции като уртикария, подуване, хрипове и доста опасната анафилаксия. Около 30 до 50 % от хората с IgE-медиирани алергии към латекс могат да получат симптоми при употребата на някой или няколко плода, кръстосано реагиращи на латекс, най-често банан, авокадо, киви и кестен. Като цяло обаче разпространението на IgE-медиирани реакции към латекс е рядко явление. 

Превенцията е най-добрата защита

При хранителните алергии и кръстосаната реактивност реакциите на хората са различни. Тестването и диагностицирането на хранителните алергии при ОАС може да се окаже предизвикателство. Тъй като имунната система възприема сходните протеини като едни и същи, кожният тест или кръвният тест (серумни IgE) може да дадат положителен резултат за дадена храна, но пациентът може да е алергичен към вещество, което е кръстосано реактивно към тази храна. Въпреки това лицето може да има или да няма алергични симптоми от консумацията на тази храна. Пациентът може да няма алергични симптоми от храна, която е кръстосано реактивна с друга храна или полени, към които индивидът е алергичен. И точно поради допълнителните предизвикателства при диагностичните изследвания, е важно да разговаряте с лекар за симптомите си. Вашият алерголог има опит в областта на кръстосаната реактивност на алергените и може да помогне за поставянето на точна диагноза чрез назначаване на тест за определяне на кръстосани реакции – в най-добрият случай ще ви назначи да направите alex тест за изследване на алергии. След преглед и анализ на резултатите ще ви даде точни насоки дали дадена храна трябва да бъде елиминирана или не. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече