Видове медикаменти за подобряване на съня

0

- Advertisement -

Сънят е от съществено значение за цялостното здраве и благополучие. Той позволява на телата ни да се възстановят, презаредят и функционират оптимално. Въпреки това, много хора страдат от нарушения на съня, което може значително да повлияе на качеството им на живот. В такива случаи лекарствата за сън могат да бъдат от полза. Тази статия ще предостави общ преглед на различните видове медикаменти за подобряване на съня, техните употреби и потенциални странични ефекти.

Бензодиазепини

Бензодиазепините са клас лекарства, които действат чрез увеличаване на ефективността на гама-аминомаслената киселина (GABA) в мозъка, невротрансмитер, който инхибира нервните сигнали. Това води до усещане за релаксация и сънливост. Примерите включват диазепам, алпразолам и лоразепам. Те обикновено се използват краткосрочно за лечение на безсъние или тревожност. Дългосрочната употреба обаче може да доведе до зависимост и симптоми на отнемане при спиране.

Небензодиазепинови хипнотици

Тези лекарства също повишават активността на GABA в мозъка, но имат по-малко рискове от бензодиазепините по отношение на зависимост и симптоми на отнемане. Примерите включват золпидем, зопиклон и езопиклон. Те обикновено се използват за краткосрочно лечение на безсъние и не трябва да се приемат повече от няколко седмици. Страничните ефекти могат да включват сънливост през деня, загуба на памет и промени в поведението.

Антихистамини

Докато антихистамините обикновено се използват за лечение на алергии, някои също могат да помогнат за насърчаване на съня. Например дифенхидрамин и доксиламин се използват като помощни средства за сън поради техните седативни ефекти. Те обаче могат да причинят сухота в устата, главоболие и замаяност. Дългосрочната употреба може да доведе и до толерантност и намалена ефективност.

Опиоиди

Опиоидите са мощни болкоуспокояващи, които могат да предизвикат сънливост като страничен ефект. Те често се предписват за болка, свързана със състояния като рак, множествена склероза и хронична болка. Примери включват кодеин, оксикодон и морфин. Поради високия риск от злоупотреба, зависимост и предозиране, тези лекарства обикновено се използват само когато други възможности са изчерпани и под строг медицински надзор.

Антидепресанти

Някои антидепресанти, като трициклични антидепресанти (напр. амитриптилин) и селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs; напр. флуоксетин), могат да помогнат за подобряване на съня при някои хора, особено тези с депресия или тревожност. Тези лекарства обаче не са първи избор за лечение на безсъние, тъй като тяхната основна цел е да лекуват психични разстройства, а не нарушения на съня. Освен това те могат да причинят редица странични ефекти, включително сексуална дисфункция, гадене и промени в теглото.

Мелатонин рецепторни агонисти

Мелатонинът е хормон, който помага за регулиране на цикъла сън-събуждане. Мелатонин рецепторните агонисти, като тазоарнит и рамикелтион, имитират ефекта на мелатонина върху специфични рецептори в мозъка, насърчавайки съня. Те обикновено се използват за краткосрочно лечение на безсъние и не трябва да се приемат повече от няколко седмици. Страничните ефекти могат да включват сънливост през деня, световъртеж и промени в настроението.

Стимуланти на орексина

Орексиновите стимуланти, като сонерайд и сенакс, увеличават нивата на хипокретинския орексин, невротрансмитер, свързан с будността. Смята се, че тези лекарства помагат за намаляване на времето, необходимо за заспиване, и подобряване на общото качество на съня. Те обикновено се използват за краткосрочно лечение на безсъние и не трябва да се приемат повече от няколко седмици. Страничните ефекти могат да включват главоболие, световъртеж и промени в настроението.

Билкови добавки за сън

Билковите добавки за сън стават все по-популярни поради естествения си произход и възприеманата безопасност в сравнение с традиционните лекарства. Някои често срещани билки, използвани за подпомагане на съня, включват лайка, валериана, пасифлора и хмел. Тези растения съдържат съединения, за които се смята, че насърчават релаксацията и облекчават безпокойството, което може да улесни заспиването. Въпреки това е важно да се отбележи, че доказателствата в подкрепа на ефективността на тези билкови добавки за сън са смесени, а някои могат да взаимодействат с други лекарства или да причинят нежелани реакции, затова винаги се консултирайте с лекар преди употреба.

Източник: DR-D

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече