ПОКАНА: ТОП курортът „Мальовица” чества подвига „Еверест“

0

- Advertisement -

На 20 април в прекрасния комплекс „Мальовица” ще се отбележат 40 години от първата българска експедиция на Еверест. Организатори на събитието са Българският туристически съюз (БТС) и Българската федерация по катерене и алпинизъм (БФКА) с домакинството на Туристическо дружество „Мальовица”.

„Каним всички – елате, за да си спомним великите мъже, тръгнали нагоре към върха. И през двата дни – 20 и 21 април, са предвидени изкачвания. Музеят на алпинизма в ЦПШ „Алпинист” ще ви пренесе в онези времена, в които силата на волята и духа са били двигател на достиженията“, споделят от туристическо дружество „Мальовица”.

Великият Христо Проданов, който остана завинаги на Еверест, днес щеше да бъде на 80 години и да вдъхновява ново поколение млади алпинисти. Точно преди 40 години, току що навършил 41 години, той тръгва към Еверест, за да стане първият българин, покорил най-високия връх в света, при това без кислороден апарат. В

същност той е и първият човек в света, изкачил Еверест по западния маршрут без използването на кислороден апарат. Остава там – при мечтата си. Броени дни след това до върха стигат Методи Савов и Иван Вълчев (8 май), Кирил Досков и Николай Петков (9 май).

Людмил Янков е друго име, което всички запомнихме. Сам и без екипировка на 8500 метра височина тръгва да търси Христо, за да помогне на приятеля си, рискувайки собствения си живот и сбогувайки се с мечтата да покори Еверест. Само за един ден преодолява денивелация от 1330 м (от кота 7170 до 8500 м). Остава единственият алпинист в света, носител на международната награда „Феърплей”.

Всички почитатели на планината са добре дошли в приказния „Мальовица”, станал символ на българския алпинизъм. Мястото, където е изкована стоманената българска школа в този спорт.

Възстановяването на Музея на алпинизма в комплекса е само част от усилията, които се полагат за съхраняването на историята, паметта и възпитаване на любовта към планината. Когато попитали световноизвестния алпинист Джорд Мелъри защо иска да покори Еверест, той отговорил простичко: „Защото го има.”

Това е и най-точният отговор на въпроса защо да посетите „Музея на алпинизма” и прекрасната и величествена Мальовица. Просто, защото ги има.

Неслучайно комплекс „Мальовица” стана и предпочитано място за семеен отдих след цялостното си реновиране.

„Мальовица” ви очаква!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече