Неделя Щонова станала лекар заради брат си

0

- Advertisement -

7 години се борила да стане майка, забременяла с близнаци, но изгубила момченцето


Живот като от филм има д-р Неделя Щонова. Водещата на предаването „Духът на здравето” по Би Ти Ви, която зрителите гледат и в танцовото състезание „Денсинг Старс”, станала лекар заради брат си. Двамата прекарали 6 години от детството си в Мозамбик, където тичали край вълните на Индийския океан, имали много приятелчета, ядяли екзотични плодове, някои от които беряли от двора на дома си, където имали и домашен любимец – маймунка Чита, пише Уикенд.

Аз съм дете, създавано с много любов”, казва д-р Щонова, която винаги е излъчвала позитивизъм и се е стараела не само да информира, но и да мотивира и вдъхновява публиката си. Зад широката й усмивка обаче е скътана и болка. Лекарката се бори да стане майка цели 7 години, а след като най-накрая забременява, при това с разнояйчни близнаци, изгубва момченцето.
Д-р Щонова имала щастието да израсне в любящо семейство и уютен дом, пълен с топлина, добрина и почтеност. Неделя и брат й Васил живяли с родителите си 6 години в Мапуто, Мозамбик. Тъкмо там бъдещата специалистка по неврология имала своя първи учебен ден. Неделя и брат й учели в българско училище, в което майка им преподавала, и имали много приятели, чийто имена помнят и днес. Местните деца наричали бъдещата лекарка Мингу – галено име от Доминго, както се превежда Неделя на португалски, който е официалният език в африканската дръжава.
От това време Неделя има не само приказни спомени. Тя помни и астматичните пристъпи на брат й, който имал спастичен бронхит и астма. Тогава всички вкъщи изпадали в паника. Тревогата в очите на родителите на Неделя и брат й била смазваща. „Майка винаги плачеше”, разказвала е синеоката водеща. Тогава в дома им спешно идвал доктор, когото Неделя помни ясно и днес. Веднага помагал на брат й, след което майка им и баща им се успокоявали. Образът на лекаря, който имал способността да лекува, като така връща щастието и спокойствието и на близките на човека в нужда, се запечатал в съзнанието на Щонова толкова ярко, че когато пораснала, не мислела дълго към коя професия да се насочи.
Неделя, която обиква пианото тъкмо, когато живеела в Мозамбик, завършва средното си образование в Пловдив, а по-късно учи в Медицинския универститет в родния си град. Става специалист невролог и се занимава с аналитична и когнитивна психотерапия. Дълго време работи в Университетска болница „Свети Георги” в Пловдив. Има специализации в Ню Йорк и Париж. Водещата, която е омъжена за известния пловдивски архитект Валентин Маринов, споделя благодарността, че Бог я е дарил с дъщеря, но и болката от загубата на сина си.
Д-р Неделя Щонова забременяла след 7 години чакане. Лекарите й казвали, че е психогенно, вероятно причината е в прекалената фиксация или стрес. „Но пътят към тази мечта за детенце ме промени, направи ме по-великодушна, състрадателна, много по-смирена и кротка. Аз се преобразих като човек напълно”, споделя тя.
Д-р Щонова дълго се измъчвала, че постига успехи в професията, вдъхновява с идеи, устрем и енергия, но все още не може да сбъдне съкровеното си желание да има дете. В един момент лекарката си казала, че ще се свърже с твореца в себе си и ще създава смисъл. Работела трескаво, с любов и от сърце, създавала предавания, пишела статии, помагала, лекувала, докато на 8 октомври 2004 г. се събудила с гадене и световъртеж. Същият ден разбрала, че е бременна, при това с разнояйчни близнаци. В рода й по майчина линия има близнаци. В четвъртия месец от бременността радостта на д-р Неделя Щонова била помрачена. Изгубила едното дете. „Загубих момченцето, сблъсках се с диагнозата „синдром на изчезващия близнак”. Остана Лили… Всеки ден благодаря на моя доктор и на Бог, че имам поне един живороден оцелял близнак. А и Лили се роди зодия Близнаци – на 9 юни”, разказва д-р Неделя Щонова.
Междувременно брат й Васил, заради когото навремето тя избира благородната медицинска професия, също прави забележителна кариера. Малцина знаят, че родственика й е Васил Щонов, който е министър на енергетиката в едно от служебните правителства на Росен Плевнелиев през 2014 г. Неотдавна брат й бе назначен за изпълнителен директор на една от двете т.нар. американски въглищни електроцентрали – ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3”.


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече