Фризьорът на Райна внесъл дрогата фентанил, която уби 10 човека във Варна

0

- Advertisement -

Вальо Сома и бандата му трафиканти разменяли марихуана за хероин, пробутали им некачествена стока в Одрин


Популярният в Югозападна България фризьор от Сандански Валентин Славков – Вальо Сома е основният заподозрян от МВР като вносител на смъртоносната синтетична дрога фентанил, която тази пролет причини смъртта на поне 10 наркозависими във Варна. Това разкрива полицейски източник на „Уикенд“, ангажиран в разследването на наркоаферата. Смята се, че опасният наркотик, който е 100 пъти по-силен от хероина, е внесен нелегално от Турция от 35-годишния Вальо Сома и сподвижниците му, без родните трафиканти на наркотици да подозират, че са им пробутали силно размешан с фентанил бял хероин.

Валентин Славков – Вальо Сома беше арестуван в средата на месец ноември т.г. на ГКПП „Капитан Андреево“ заедно с приближения си Радослав М. при опит да пренесат 4,5 кг. марихуана в Турция. Дрогата е открита в гумата на микробуса, с който популярният коафьор от Сандански е пробвал да премине границата. Две седмици след ареста на Вальо Сома прокуратурата му повдигна и второ обвинение – за трафик и разпространение на хероин и марихуана. Коафьорът е въдворен в затвора в Бобов дол, а съдебният процес срещу неговата банда ще стартира през идващата пролет.
Според разследващите фризьорът на фолкпевицата Райна е изнасял марихуана за Турция, която е обменял в Одрин за хероин с местни наркотрафиканти. Твърди се, че Вальо Сома е получавал за 2 кг. марихуана килограм хероин, който впоследствие е вкарвал нелегално в България и го е продавал на едро във Варна и в София. Смята се, че Валентин Славков е въртял наркодейността под шапката на благоевградския ромски барон Калоян Мишев – Кало Циганина, който в момента излежава 5-годишна присъда в затвора за търговия с дрога. Именно Кало Циганина е свързал Сома с търговците на хероин в Одрин, които са пробутали на фризьора от Сандански хероин, примесен със синтетичната дрога фентанил.
„Разследването се води от 6 месеца, като Вальо Сома и групата му бяха поставени под постоянно наблюдение и в крайна сметка бяха заловени с огромно количество наркотици“, признава полицейски източник на „Уикенд“. Според думите му в следващите седмици ще бъдат повдигнати обвинения и на дилъри на хероин от Варна, продавали дрогата убиец в ромското гето „Максуда“.
За смъртоносния синтетичен наркотик фентанил, причинил смъртта на поне 10 наркозависими във Варна се разбра в началото на месец юни т.г., след като от Центъра за лечение на зависимости „Само днес“ в морската столица алармираха за появата му на наркопазара. При всички смъртни случаи употребилите фентанил са плащали за покупката на хероин, без да подозират, че приемат 100 пъти по-силен наркотик. Фентанилът е много по-евтин от хероина и търговците на дрога са прибавяли синтетичния наркотик с цел по-голяма печалба.
Стреснати от шумния обществен отзвук за смъртоносната епидемия от фентанил, полицията и прокуратурата във Варна арестуваха трима ромски дилъри на дрогата убиец през лятото. Задържани бяха две жени в момент на сделка с 200 грама фентанил, а дни по-късно и 70-годишен дилър от варненското гето „Максуда“. Впоследствие разследването установило, че във Варна купуват хероин с фентанилови примеси от наркоструктурата на Калоян Мишев – Кало Циганина.

Така Вальо Сома, смятан за дясна ръка на ромския наркотрафикант от Благоевград, бил поставен под полицейско наблюдение, което завършило със задържането му на ГКПП „Капитан Андреево“ на 13 ноември т.г.
Според разследващите, Валентин Славков и задържаният с него Радослав, не са трафикирали умишлено хероин с фентанил, а са станали жертва  на измама от страна на турските си партньори, на които са предоставяли марихуана.
„Вальо Сома е гонил високи нива на печалба – в България килограм марихуана струва около 5000 евро, а в Турция цената на леката дрога е около 8000 евро. Срещу 2 килограма марихуана е получавал килограм хероин, чиято цена на едро в България варира между 25 и 30 000 евро. Впоследствие внесеният от Турция хероин е бил доставян до Варна, където се е пласирал в ромското гето „Максуда“, разкрива криминалист схемата на популярния коафьор от Сандански.

Валентин Славков – Вальо Сома нашумя преди десетилетие покрай близкото си приятелство с фолкпевицата Райна, която рекламираше фризьорския му салон и „златните“ му ръце в центъра на Сандански. Още след  първия арест на Сома за търговия с наркотици, случил се преди 6-7 години, Райна спря да му поверява грижите за косата си. Оттогава Валентин многократно е бил задържан като пласьор на наркотици, преди да бъде закопчан преди 2 месеца като трафикант на дрога и като част от организирана престъпна група за търговия с хероин. До този момент остава неясно дали Сома ще бъде подведен под съдебна отговорност за смъртоносната дрога фентанил, която тази пролет причини смъртта на поне 10 човека във Варна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече