Ето защо продават на търг колекцията на Ламбо

0

- Advertisement -

Парите ще отидат за поставянето на паметника му пред Народния театър

Търг с ценни предмети, вещи, снимки, медали, костюми и икони от личната колекция на Стефан Данаилов прави наследникът му Владимир Данаилов, в лицето на своята майка актрисата Ирен Кривошиева, пише България Днес.

В момента се обмисля дали датата за търга да е на 9 декември – рождения ден на покойния актьор, или на 27 ноември, когато се навършват четири години от кончината му. С каузата се е заело сдружение „Осем – има смисъл“ в лицето на фотографката Кайя Христова и актрисата Ирен Кривошиева. Причината изключително интересните предмети да бъдат изложени на показ не е, че наследниците на Ламбо страдат от липса на средства, а за да могат със събраната сума да започнат процедура по изграждане паметник на актьора в градинката пред Народния театър.

Легендата на българското кино и театър почина на 76-годишна възраст на 27 ноември 2019г. Според личното му завещание цялото наследство, включително и вещите от дома му, станаха собственост на сина му Владимир. Тъй като той живее и работи като лекар в САЩ, няма как да движи организацията на търга и с това се е заела майка му Ирен. Преди две години Столичният общински съвет не разреши да има паметник на Данаилов пред Народния театър, а даде съгласие той да е в софийския квартал „Лозенец“, в , близост до дома му, където актьорът последно живееше.

Ирен обаче не бе съгласна с това решение и го обжалва. Тя е твърдо решена да издейства място за статуята пред Народния театър и с новата власт в лицето на кмета Васил Терзийски. „Отдавна вече са избрани и авторите на монумента, и всичко важно по него – скулпторите Вежди Рашидов и Красимир Ангелов имат готов проект и са в очакване да започнат работа по него“, каза Кривошиева. „В градинката на Народния театър трябва да има паметник на Стефан Данаилов. Политиката не му попречи да бъде актьор, а актьорството да бъде добър политик. Стефан Данаилов е обединяваща фигура, обичаше всички и всичко. Над 20 души от Народния театър са се подписали за изграждането на такъв паметник.“ Това заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ Кривошиева.

Актрисата повече от две години се бори да има паметник пред Народния театър на любимия й мъж. Ирен дори направи подписка с това искане, която бе връчена на бившия шеф на Народния театър Мариус Донкин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече