Расистки скандал в „Гласът на България”

0

- Advertisement -

Засипаха треньорите в обвинения, че са отрязали ром със страхотни качества като певец

Скандал с обвинения в расизъм разтърси „Гласът на България” миналата неделя. Причина за това е отпадането от шоуто на Би Ти Ви на изключително талантлив участник, който се яви с ромска песен на кастинга на тъмно. Никой от четиримата треньори не го поиска в отбора си, въпреки че момчето пя изключително добре. Зрители обявиха за расисти членовете на журито – Миро, Мария Илиева, Дара и Иван Лечев, пише Уикенд.

Участникът, чието отпадане разбуни духовете в „Гласът на България”, е Александър Александров от Лом. Историята на младия мъж впечатли много зрители, които останаха очаровани и от гласа му. Той разказа, че е израснал в мизерия – в многочленно семейство, което живеело в една-единствена стая, налагало се децата на спят на пода. Още като тийнейджър емигрирал. Чувствал се добре в общежитие за емигранти, но се наложило да се върне. Било му трудно отново да заживее в мизерията. Започнал да се моли Господ да му изпрати съпруга, която да е дъщеря на пастор. При едно пътуване до софийския ромски квартал Факултета младият човек влязъл в местната протестантска църква и видял едно момиче, което се оказало дъщерята на пастора. Поискал я за съпруга, но семейството й му поставило условие – да завърши средно образование и да стане студент. Александър завършил гимназия, влязъл в Софийския университет и се оженил за момичето. Днес семейството има две деца.

Изпълнението на младия човек на сцената на „Гласът” се оказа толкова впечатляващо, колкото и неговата лична история. Той показа завидни качества и интересен тембър, като се яви с ромска песен пред треньорите. Никой от тях обаче не му обърна внимание. През цялото време, докато младият човек пееше, Миро обясняваше, че трябва още да вдигне тона, а Мария Илиева директно упражняваше гласовите си възможности на фона на Александър, експериментирайки с песента му, която не знаеше. Момчето отпадна от шоуто, а като оправдание, че не го е взел, Миро изтъкна, че е трябвало на финала да изпее по-висок тон, за да го впечатли.

Това пренебрежение вбеси зрителите. „Треньорите са мега смотани, същите като Камелия, както правеше предните сезони. Момчето пееше уникално, но тъй като е ром, не се обърнаха и постоянно: „Дай горе!”. Това е мъжки глас, колко горе да даде, колко по-перфектно и високо да вдигне тона от това прекрасно изпяване?”, коментира зрител на фейсбук страницата на предаването. „Споделям абсолютно! Евтино оправдание на елементарен расизъм! Иван Лечев бил в ГУСВ, още по зле! Дребни души и още по-дребни изпълнители! Жалко за младите участници, които вярват, че наистина ги оценяват! А що се отнася до Александър, да върви напред и нагоре. Да завърши висшето си образование и Господ ще бъде с него, Той има по-големи планове за него!”, е друг от многобройните коментари по адрес на изпълнението на младия певец. Повечето зрители подкрепят Александър и недоумяват отказа на журито да му даде шанс да продължи напред в предаването. Самият певец също се включи с коментар по темата. Той не обвини членовете на журито, а само благодари на хората за подкрепата.

По-паметливите зрители, които редовно гледат предаването, знаят, че това не е единственият случай с отпадане на участник по необясними причини. Преди време на кастингите на тъмно беше отрязан дори певец от Софийската опера. Тогава Иван Лечев каза, че не е харесал тембъра му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече