Как да преобразим градината?

0

- Advertisement -

Пролетното обновяване на градина или двора е дългоочаквано занимание за мнозина. Време е за семейни, приятелски или релаксиращи занимания в любимото ви цветно кътче. А ако тази година искате нещо ново, различно и по-луксозно в градинския си екстериор, ето нашите предложения, които се надяваме да ви вдъхновят. Актуалните тенденции в дизайна на зелените домашни пространства включват баланс на геометрични форми, смели цветове и естествени материали.

Удобство с мисъл за природата

Помислете за обнобяване на къта за отдих с нов комплект градински мебели. Модните тенденции пренебрегват пласмасовите изделия и на преден план излизат столовете и масите от дърво, стомана или желязо. Особено интересни са дървените палетни дивани и модулните системи с множество въглавници. Цветът може да промени значително настроението и атмосферата в градината ви, затова заложете на по-светли мебели и възглавници, боядисайте оградата в топъл цвят и осигурете пищна украса на градинската си маса.

Цветята – перлата в градината

Ако търсите начини да освежите външното си пространство, определено си струва да помислите за вертикални системи за цветя. Така ще спестите място и ще добавите интересен визуален елемент в градината си. Може да използвате метални или дървени стелажи, които да реставрирате сами, или пък нови системи от висящи кашпи и саксии. Направете си зелена стена от увивни растения или жива картина от множество малки и разноцветни растения или билки. Тя ще краси пространство и ще осигурява повече сянка. Добавете и осветителни тела, за да запазите акцента и през нощта.

За още повече хармония разпределете различни по височина и вид цветни лехи, за да се радвате на красотата им колкото се може повече месеци. Засадете сезонни растения, например лалета, магнолии и нарциси за пролетта, рози и далии за лятото, а за есента – хризантеми. Все по-актуални стават храстовидните растения и папратите, които добавят височина и непринудена визия на градината. Можете да добавите градински орнаменти като соларни лампи, скулптури или водни елементи, за да направите градината си по-привлекателна.

Функцоналност за всеки

Добавете функционалност и комфорт в градината си, като обособите кътове за забавления, хранене, почивка или игра. Направете си висок бар за коктейли, сложете хамак или люлеещ се стол за четене на книги, разположете градински столове от ратан край барбекюто – направете така, че да може да правите всичко, което харесвате във вашия зелен оазис.

Друга от тенденциите в градинския дизайн е да се съчетават различни стилове и елементи, за да се създаде уникално и персонализирано пространство. Играйте с формите и пропорциите, за да създадете хармония. Разположете кръгли кашпи в правоъгълни пространства, оползотворете ъглите с високи осветителни тела, окачете осветителни тела по оградата. Всичко това може да направи малката градина да изглежда по-голяма. Можете също да експериментирате с различни текстури и материали, като камък, дърво, метал, теракота или стъкло. Ключът е да балансирате контрастните елементи и да създадете пространство, което отразява вашата индивидуалност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече