Звездата от сериала „Вина” Владимир Зомбори признава: Израснах в семейство с проблеми

0

- Advertisement -

Изненадващи признания за родителите и детството си направи актьорът Владимир Зомбори на среща с журналисти веднага след прожекция на новия си филм „Игра на доверие”. Ролята му е на съпруг-насилник, който подлага на системен тормоз своята половинка, изиграна от Луиза Григорова. Оказва се, че като дете Зомбори многократно е бил свидетел на лоши отношения на родителите си. Те изобщо не се разбирали, разделили се, но в крайна сметка всичко приключило с хепиенд, пише Уикенд.

„Това, което винаги ме е изумявало, е, когато хората остават заедно заради детето – то да има двама родители. Това е пълна глупост! Детето страда невероятно много, когато е свидетел на такива неща! Това ви го казвам от личен опит. Не е причина това! Не е причина двама души да останат заедно само заради детето и да се държат зле един с друг. Това е пагубно!”
По този начин, напълно откровено, Владимир Зомбори сподели чувствата си във връзка с филма „Игра на доверие”, в който, освен Луиза Григорова, играят и звезди като Яна Маринова, Пламен Манасиев, Мария Каварджикова, Александър Димов, Искра Донова, а силен дебют в киното прави и София Ласкин – дъщерята на Алекс Сърчаджиева и Иван Ласкин. Режисьор е Мартин Макариев.

Владимир Зомбори влиза убедително в ролята на мъж, който подлага първо на психически тормоз, а след това – и на физическо насилие своята съпруга. Той я откъсва от работата й, от всичките й близки, прави я зависима и я превръща в затворница в собствения й дом. Самата тя израства в семейство, в което насилието е ежедневие – жертва е нейната майка, изиграна от Яна Маринова.
В реалния живот Зомбори е бил в ролята на детето, което страда от лошите отношения на родителите си, разказа самият той. „Родителите ми 12 години не бяха заедно. Слава Богу, че се разделиха, защото бяха в някакъв вихър на своята младост… Но имаха благоразумието да прекратят взаимоотношенията си! Мисля, че бях във втори курс на НАТФИЗ, когато пак се събраха. И сега са си заедно и са супер! Просто са се наживели хората, не знам… Върнаха се един към друг, сега са супер щастливи, аз пък съм още по-щастлив, защото си се гледат един-друг. По някакъв начин се радвам, че не са се натискали въпреки всичко да останат заедно заради мен. Защото аз съм си много добре! Не е толкова страшно, че са се разделили, а това, че са се събрали, оставя добър послевкус”, обобщи ситуацията актьорът, когото зрителите на Българската национална телевизия гледат в главна роля в сериала на БНТ „Вина”.
Запитан дали става въпрос за физическо насилие в семейството му, той уточни: „Не, истината е, че никога не са ме били. Това, че не си получил юмрук в главата, не е знак, че няма насилие. Понякога психичният тормоз е по-тежък от физическия. Това, че майка ти и баща ти не са пример за двама души, които се обичат и всичко при тях е хармония, а отгоре понита танцуват и сърчица хвърчат… детето, като вижда това, се обърква. Ти самият не знаеш как да се държиш с жените – аз наистина съм го имал този проблем! Като нямаш добрия пример в началото, когато е трябвало, в един момент не знаеш как да се държиш”, продължи да споделя подробности от живота си Владимир Зомбори.
Явно той се е справил с проблемите си, тъй като в момента е щастливо обвързан с една от най-успешните и харесвани актриси в страната ни – Весела Бабинова. Двамата имат дъщеричка и изглеждат в идеални взаимоотношения.
Самият филм „Игра на доверие” е своеобразна биография на Яна Маринова от нейните ранни години. В сценария тя описва собствения си горчив опит като дете, както и случки от живота на майка си. „Не познавам друг човек, който е бил подлаган на нещата, на които е подлагана Яна!”, разказа режисьорът Мартин Макариев. Актрисата е била прострелвана, наръгвана, а като дете е карана от майка си да ходи по ръба на висок жилищен блок в софийския квартал „Дружба”. Майка й се била самозапалвала пред очите й, твърди Макариев. Такава сцена първоначално била предвидена и за филма, но след това режисьорът я отрязал, преценявайки, че е твърде тежка за гледане. Той твърди, че от първоначалния вариант на лентата са изрязани около 15 минути – всички с насилие. Прототип на героинята на Яна е нейната майка. Прототип на детето е самата Яна, изиграна от София Ласкин, а Луиза Григорова е порасналата дъщеря, която също става жертва на насилие. Не става ясно дали съдбата й по някакъв начин съвпада със съдбата на вече възрастната Маринова.
Филмът изобилства от ужасяващи кадри на психически, физически и сексуален тормоз. Луиза Григорова твърди, че не може да издържи да гледа сцените със сексуално насилие. Но въпреки тъмните краски, в историята има и лъч надежда, че изходът все пак съществува и не е невъзможно да се измъкнеш от омагьосания кръг. „Лично аз се надявам този филм да даде кураж на много жени да не се страхуват, защото в крайна сметка всеки човек може да се оправи. Да, няма да й е лесно в началото, но съм сигурна, че ще може да намери пътя и да има качествен, пълноценен живот, без да е потискана”, сподели Луиза Григорова.
Екипът е работил с фондации, които се занимават с насилие и трафик на хора. „Повечето жени, след като напуснат мъжа-насилник, се връщат при него до 7 пъти. На осмия път умират”, разкри статистиката Мартин Макариев. Той разказа, че идеята, с която екипът е започнал работа по филма, е да насочи общественото внимание към тази болезнена тема. Самата Яна Маринова от години искала да разкаже във филм историята, от която не можела да се отърси до ден днешен. Опитала да търси държавно финансиране, каквото обаче й било отказано. Макариев също няколко пъти й отказвал да работи по проекта, тъй като смятал, че едва ли ще може да снима добра лента за живота на човек, който му е толкова близък, колкото е Яна. В крайна сметка обаче се съгласил, а резултатът си заслужава усилията.
„Игра на доверие” е откровен, на моменти дори натуралистичен, разказ за домашното насилие и безизходицата, в която могат да изпаднат жените, попаднали в неговата клопка, както и за последиците върху децата, израснали в такава среда. Прожекцията пред журналисти се случи ден след пореден за страната ни случай на млада жена, починала след брутален побой от мъжа си. На нея присъстваха представители на фондация, която работи с жертви на домашно насилие. Владимир Зомбори изяви желание да се срещне с хората, с които работи тази фондация, за да им вдъхне кураж, доколкото му е възможно. Луиза Григорова също пожела да се включи в инициативата.
Филмът тръгва по кината от 17 февруари.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече