И Джина Стоева емна властта за ковид помощите за музиканти

0

- Advertisement -

Фолкпевицата Джина Стоева изрази във Фейсбук възмущението си, че властта е пренебрегнала изпълнителите на попфолк, фолклор, естрада, както и диджеите при раздаването на пари в услвията на ковид кризата.

Джина, която е рядко изключение в чалга гилдията, като начетеност, образованост и добро възпитание, е известна също и с дирктния си нрав. Тя определи като „дискриминация” избирателния подход на управяващите.

Ето какво написа певицата:

„ДИСКРИМИНАЦИЯ НА ПОПФОЛКА И ФОЛКЛОРА за социално подпомагане в условия на КОВИД КРИЗАТА. Изпълнителите на ЕСТРАДНА музика, също са игнорирани. А как оцеляват ДИДЖЕИТЕ?

Попфолка като жанр съществува от над 20-25год., а фолклора от още много години преди това. Нормално ли е  артистите от тези гилдии да бъдат невидими в очите на управляващите? Може би да, когато става дума да им се дават пари, но когато трябва да взимат – попфолка е един от браншовете, които внасят най-големи данъци, осигуровки, поради по-високите хонорари. По-високите хонорари са по-високи, защото инвестицията, която е необходима за да бъдеш актуален артист-изпълнител е убийствено голяма…За пример:

Един нов проект, визирам музика, аранжимент, текст, видеореализация, стайлинг, популяризиране на нова песен е минимум 15-20хил.лв., т.е. изпълнител, който получава хонорар за изява около 2-3хил.лв. (след процента на продуцента остава половината или даже по-малко от тази сума за изпълнителя), колко участия трябва да направи за да ими лукса да пусне нова песен и видео, сметнете вие, лесно е. Изпълнител, който получава между 5-10 хил.лв. за артистична изява, респективно ще направи малко по-малък брой участия, за да си финансира нов проект, но пак ще са няколко, т.е. хонорарите са високи, но инвестициите за поддържане на актуалност с нови проекти, визия и т.н. са още по-високи.

Нима, другите жанрове не изравниха хонорарите си с тези на попфолка?

Нима там не пеят “Клати го клати…” (първото, което ми хрумна), но попфолкът винги е бил “недостоен” като жанр, подценяван и омаловажаван.

Защо поне фолклорът не беше включен в тези “стипендии”, нали това е музиката на нашите деди, това са нашите корени. Толкова изпълнители са прославили България с народна музика. Тук включвам и танцьори и музикнти, всички еднакво са допринесли за развитието на музикалната ни история.

Естрадната музика – нима и нейните прдставители са недостойни за финансова подкрепа? С тази музика и нейните изпълнители сме израстнали.

Диджеите пък какво да кажат? Нощните клубове и заведения бяха първи затворени и последни ще бъдат отворени.

Казваш си, ех, ако бях си отворил хранителен магазин или аптека или…бензиностаниция, щях да оцелея някак. Или ако бях пенсионер, на тях поне не са им спрели жалките пенсии, но после си казваш: Пази боже да дочакам пенсия в България, че я оцелея, я-не!

Така, че колеги, явно ние сме си виновни, че не сме били достатъчно проницателни  да изберем устойчив на Ковид кризата бизнес.”

Джина Стоева, Фейсбук

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече