МИСТЕРИЯ с парите на Ванга! Пророчицата завещала 25 милиона на държавата

0

- Advertisement -

На 31 януари се навършват 110 години от рождението на Ванга. Мистерията с нейното завещание и наследство продължава да вълнува света. Според руско изследване, посветено на живота и делото на голямата пророчица, тя е оставила богатство в размер на 25 милиона долара.

На смъртния си одър Ванга казва: „Завещавам всичко на българската държава“, а вместо подпис на документа слага пръстов отпечатък от палеца си. Четвърт век след смъртта все още никой не знае къде са потънали нейните милиони, разпалили жестока война сред роднините й. „Дълго време ке спорите за рождената ми дата“, казва приживе Ванга и предсказанието й се сбъдва. На 31 януари се навършват 110 години от нейното рождение, но все още се водят спорове дали датата е коректна.

В едни документи се посочва, че Ванга е родена на 31 януари 1911 г. в Струмица, а в архив на Община Петрич се води, че това се е случило на 3 октомври. Фондация ,,Ванга“ e избрала да почита октомврийска дата, но и в последния ден на януари на Рупите също се тълпят хора, за да запалят свещ за великата пророчица.

110 години след рождението й две са големите мистерии, които витаят около личността й – дали апокалиптичните й прогнози за бъдещето ще се сбъднат и какво се е случило с нейното наследство, пише „Ретро“.

През 2019 г. темата за богатството й породи стихиен скандал след руско тв разследване. Авторите му я нарекоха „най-скромният милионер в България“ и шокираха с твърдение, че тя е оставила наследство в размер на 25 милиона долара.

„Истината е, че е била милионерка – злато, кеш, солидни банкови сметки, които оставя след себе си. Но къде отива имането, към което всички протягат ръка?“, пита чуждестранното разследване. Руската лечителка и лична приятелка на Ванга Людмила Ким, също застава зад твърденията в лентата и потвърждава, че пророчицата от Рупите имала 25 милиона долара.

За почти 6 десетилетия врачуване Ванга е помогнала на 1 милион души. Входът за българи бил по 10 лева, а на ден са минавали не по-малко от 30 човека, може и доста повече.

За чужденци таксата била съвсем друга. По 50 долара. Тези такси – 10 лв. за българите и 50 долара за чужденците, били минимални. Всеки давал колкото му било на сърце в знак на благодарност. Финансовият поток не бил осчетоводяван, а в архивен кадър на Ванга се вижда как посетители й подават 500 долара, а „те потъват в бездънния джоб“, отбелязват руските автори. Ясновидката обаче не иска нищо за себе си.

„Завещавам всичко на българската държава“, пише в завещанието й. Вместо подпис, тъй като Ванга по онова време вече не можела да пише, има пръстов отпечатък от палеца й. За наследниците – трите деца на сестра й Любка, богатството на Вангелия е достатъчно голямо, че да се сборят по-между си и с държавата.

Семейните разпри настъпват веднага след смъртта й през 1996 г. В Петрич плъзват слухове, че нейният осиновен син Димитър Вълчев, който управлявал фонда й по това време, забягнал в САЩ с част от нейните спестявания. „Който беше близо до Ванга, се възползваше от това. Най-много я грабеха обаче роднините й. Защо някой не вземе да провери наистина къде са й валутните книжки. Ванга имаше три книжки, в левовата имаше поне 12 милиона и нещо. Те отидоха в държавата, а другите, марките и доларите, къде са? Никой не знае! А после се крадеше и от парите на фондацията“, разкрива Димитър Наполеонов, първият председател на фондация „Ванга“.

Нейни близки свидетелстват, че тя знаела за посегателствата на роднините й. Виждала как сестра й прибирала парите, които посетителите й оставяли. „Злато ли ке пиете, кога свърши водата?“, горчиво питала Ванга сестра си. Въпреки че имала несметно богатство, си отива тихо и скромно от този свят.

Пророчицата е единствено дете на Панде и Параскева Сурчеви. Майка й починала скоро след раждането. Няколко години по-късно бащата на Ванга се оженил повторно и със съпругата си имали още три деца. На 15 години Ванга загубва зрението си при природно бедствие, в землището на Ново село, община Струмица. По-късно учила в училище за слепи в град Земун, Република Сърбия, и там научила брайловата азбука за писане и четене. През април 1941 г. Ванга получава свише ясновидската си дарба и помага на стотици хиляди хора до сетния си дъх.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече