Вдовицата на Кюлев лапна 21 млн. лв. от имотна сделка

0

- Advertisement -

Весела продаде на пътен бос емблематичната сграда на ДЗИ в центъра на София

Весела Кюлева, вдовицата на показно разстреляния през есента на 2005 г. банкер Емил Кюлев, забогатя с над 20 милиона лева в смутната и кризисна за целия свят 2020 г. Някогашната секретарка на милионера, омъжила се за него в последните години от живота му и впоследствие наследила лъвския пай от богатството му, окончателно финализира грандиозна имотна сделка, продавайки емблематичната сграда на ДЗИ на централния столичен бул. „Цар Освободител“.

Шестетажното здание – архитектурен шедьовър, известно със статуята на майка с две деца на купола си, вече има нов стопанин. Сградата става собственост на мастития пътен бос Велико Желев.
Шефът на фирмата „Хидрострой“ е платил 10,85 милиона евро, или малко над 21 млн. лв., за да притежава една от най-хубавите и аристократични сгради в София. Вичо Желев ще се нанесе в зданието в първите дни след Нова година. Първите 2 етажа от сградата ще продължат да се ползват от ДЗИ, като белгийската финансова институция ще плаща наем на пътно-строителния бос.

Имотната сделка за над 20 млн. лв.

е поредния голям финансов удар на Весела Кюлева, коментират в бизнес средите.
След като банкерът Емил Кюлев бе застрелян от наемен убиец на оживения софийски бул. „България“, неговата втора съпруга продаде за общо над 300 милиона евро наследените от него банкови и застрахователни дружества. Посредник по сделките бе медийния бос Иво Прокопиев. Кюлева обаче сюрпризира неприятно близките до покойния си мъж, след като забременя от любовника си – футболиста Мартин Станков и роди дете от него още преди да е минала година от убийството на Кюлев. Впоследствие Весела се омъжи за голямата си любов Мартин Станков и двамата отглеждат заедно три деца – дъщеря им и двете деца от краткия брак на Весела с Емил Кюлев.
Паметливи финансисти припомнят, че една от причините Весела Кюлева все още да разполага с апетитни активи, е медийния бос Иво Прокопиев, който бе дългодишен неин финансов консултант. Именно Прокопиев дал идея на Кюлева вдовицата да създаде частен пулбичен имотен фонд, към който да прехвърли най-апетитните недвижими имоти от

империята на разстреляния Емил Кюлев.

Така през 2006 г. Весела основа дружеството „Сердика Пропъртис АДСИЦ“, в което прехвърли половин дузина сгради и терени, сред които и емблематичната сграда на ДЗИ на бул. „Цар Освободител“.
При продажбата на ДЗИ на белгийската финансова група KBC през 2007 г., двете страни до последно спореха и за прехвърлянето на сградата като част от сделката. Накрая обаче построеното през 1926 г. шестатежно здание си остана във владение на Кюлева, а белгийците се принудиха да й плащат наем, за да ползват сградата като свой централен офис.
Неодавна обаче ДЗИ премести централата си в небостъргача „Милениуем Център“ и лишена от сигурни месечни приходи от наем, Весела Кюлева предпочете да се освободи от сградата, прибирайки за нея над 20 милиона лева.
Строежът на продадената от вдовицата топ сграда в центъра на София започва преди повече от 100 години – през есента на 1914 г. Тогава Чиновническото кооперативно спестовно застрахователно дружество, в което участват Андрей Ляпчев, Кирил Попов, Тодор Влайков и други именити българи, решава да вдигне внушителна сграда, в която да се помещава застрахователното дружество.

Постройката се строи цели 12 години

и е завършена окончателно едва през 1926 г. Тя се състои от шест етажа и подпокривнно помещение и конструкция от подсилен бетон. Сградата разполага със сутерен, партер с парични салони, шест етажа за офис площи и обща застроена площ от 10 620 кв. м. След 9 септември 1944 г. сградата е национализирана, а върху застраховането е наложено държавен монопол. През 1999 г. ДЗИ е приватизирано от Емил Кюлев и зданието преминава в негови ръце. До смъртта си банкера ползваше като свой офис емблематичната сграда на бул. „Цар Освободител“. Негови приятели си спомнят, че именно тази сграда, продадена от Весела Кюлева, била голямата му гордост.
Според близки до вдовицата, тя е в напреднали преговори и за продажбата на още един топ имот в центъра на София – 5 етажна сграда на ул. „Кърниградска“, която пресича пешеходния бул. „Витоша“. Цената, искана от Весела Кюлева за имота е 6 милиона евро, а кандидат собственик е бизнесменът Мирослав Печев, собственик на компанията „Софсток”, известен и като Миро Лавацата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече