Стефан Данаилов отказал да се осинови братчето на Малък Тошко

0

- Advertisement -

Стефан Данаилов, от чиято кончина идната седмица ще се навърши една година, имал възможността да се сроди с Тодор Живков. По соца сестра му Росица забременяла от Татовия зет Иван Славков и искала Ламбо да осинови детето.

Ако това се бе случило, внукът на бившия Първи – Малък Тошко, щеше да е брат на наследник на екранния майор Деянов от „На всеки километър”.

„Спокойно мога да си призная, че Росица чакаше дете от мен. И беше помолила Ламбо – това не го знаех, после ми го разказа, да го осинови (бебето – б. р.), защото тя тогава беше вдовица. Обаче той е отказал, а защо, не знам. Доста изчерпателна любов имахме с нея”, споделил е подробности за интимната връзка Батето – вдовецът на Людмила Живкова, в автобиографичния си двутомник.

И без родство с Тодор Живков, Стефан имал достъп до генералния секретар на БКП по всяко време. С държавния ръководител актьорът се запознал още от началото на 70-те и двамата тутакси си станали симпатични един на друг. При първата си среща с Бай Тошо Данаилов си издействал просторен апартамент в блок, жители на който били Доротея Тончева, Тодор Колев, Въло Радев…

Аудиенцията била уредена от секретарка на Вожда. Дамата, голяма почитателка на майор Деянов, помолила началника си да отдели от скъпоценното си време за нашумелия артист. „Добре де, запиши му час, нека дойде, ще му съдействаме”, рекъл й човекът, който изкара начело на страната повече от 33 години.

На 2 януари, първият работен ден след Нова година, домашният телефон на сем. Данаилови звъннал. „Другарят Живков ще ви очаква утре в кабинета си в ЦК”, обявила в слушалката сътрудничка на Първия. Щом затворил, Стефан извадил най-хубавия си костюм от гардероба и поръчал на жена си Мери да изглади панталона му. Искал да се представи добре пред лидера на НРБ.

На следващия ден актьорът буквално треперел от вълнение заради предстоящата среща. От притеснение дори се залутал в коридорите на Партийния дом, а когато влязъл в кабинета на Живков, съвсем се ошашавил и поздравил с думите: Честита Нова година, другарю Тодоре!

Генсекът на БКП за миг се учудил на фамилиарниченето на Стефан, но след това се засмял с типичното си „Ха-ха-ха!”. Той си дал сметка, че Ламбо се обърнал към него по малко име не заради лошо възпитание, а от стрес.

Данаилов се настанил на един от фотьойлите в луксозната канцелария и понечил да разкопчае сакото си. И тогава с ужас установил, че вкъщи е закопчал накриво копчетата на ризата си. Години по-късно славният артист ще си признае чистосърдечно, че никога през живота си не се е чувствал толкова смутен, колкото в онзи зимен ден в сградата с петолъчка на върха.

„Казвай сега, с какво мога да ти помогна”, рекъл Живков. Стефан изложил накратко жилищния си проблем, след което височайшият домакин натиснал бутон и в кабинета влетял Тинко Воденичаров – доверен човек на Вожда.

„Виж кой ни е дошъл на крака – майор Деянов. Има нужда от дом и ние можем да му свършим работа. Я да намерим бързо един хубав апартамент за него и семейството му”, обърнал се Тато към своя сътрудник. В следващите няколко минути пък пуснал няколко майтапа и изпратил госта си с благопожелания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече