Надя Тодорова нямала диплома от ВИТИЗ (Днес щеше да навърши 95 години)

0

- Advertisement -

„Роднина-милиционер, роднина-милиционер…” Още дълго ще пазим спомена за голямата актриса на малките роли – Надя Тодорова. Ако култовата комедиантка не ни бе напуснала през 2016-а, сега тя щеше да празнува юбилей. 95 години от рождението й се навършват тази неделя, 1 ноември.

Макар да е сред най-обичаните ни аркашки, актрисата Надя Тодорова не е имала диплома от ВИТИЗ. В театъра тя заиграла през втората половина на 40-те. Тогава в родния й Асеновград била създадена аматьорска трупа и Надя дебютирала в постановка по написаната от местен автор пиеса „Конфликт”.

В следващите десетилетия самоуката артистка се подвизавала на сцените в Габрово, Сливен, Пазарджик и Смолян. В киното дебютирала през 1974-а – в лентата на Иван Андонов „Трудна любов”. След този филм станала любимка на именития режисьор. Той уверено твърдеше, че ако беше се родила в Англия, Италия или Франция, Надя би се превърнала в световна звезда, пише в. „Уикенд“.

„Аз играех в Сливенския театър, а той правеше филм в Бургас. Неговата асистентка Лили Станишева ме извика. Поблазних се и отидох. Така се запознах с Иван Андонов. Той ми позволи да импровизирам в „Трудна любов”. Ролята беше малка, но всички много ми се радваха. По-късно Иван ме покани и в „Самодивско хоро”. След това участвах във всеки негов филм.

Радваше се на импровизациите ми и ги подкрепяше. Никога не ми намери кусур”, разказваше приживе асеновградчанката.

Да, навремето Коста Цонев се оказа много прав, когато провъзгласи Надя Тодорова за Голямата актриса на малките роли. Защото макар и второстепенни, всичките й изяви в киното са внушителни и незабравими.

Под режисурата на Иван Андонов Надя се подвизаваше и във „Вчера”, „Адио, Рио”, „Дами канят”.

Култов е и образът и в „Опасен чар” – друг кинохит на Андонов. Там от устата на героинята й Седларова излезе репликата „Роднина-милиционер, роднина-милиционер”, която днес е смятана за класика в седмото ни изкуство.

Любопитното в случая е, че смешната фраза не е сътворена от сценаристката Свобода Бъчварова, а от самата Тодорова. „Двамата с партньора ми Георги Русев умувахме как да запушим устите на онези, които ще ни завиждат за зетя милиционер. Шегувахме се как ще подредим гостите на трапезата и аз подхвърлих: „Ами да ги сложим роднина-милиционер, роднина-милиционер”. Андонов веднага прегърнал идеята й настоял да бъде заснета.

Тодорова пък се притеснила, че репликата ще подразни цензурите и първоначално не щяла да я изрече пред камера. „Ще я кажеш на моя отговорност”, настоял режисьорът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече