Арменецът Размиг Чакърян спечели юбилейния турнир по шахмат

0

- Advertisement -

Арменецът Размиг Чакърян спечели 10-ото юбилейно издание на международния шахматен турнир Grand Europe open Albena-2020. В оспорвания и напрегнат 9-и кръг срещу украинския шампион Сергей Федорчук арменецът оглави крайното класиране.

Събитието, в което се включиха 170 участници от различни държави, се организира от Българската федерация по шахмат и Националната спортна академия.

Чакърян се включи и във ФИДЕ семинара в Албена, провеждан от 2013 година насам. Заедно с още няколко големи имена в спорта, арменецът водеше лекциите на бъдещите треньори. След края на обучението се проведе изпит, който излъчи 12 ФИДЕ треньори.

„В България има много големи дарования в тази дисциплина. Впечатлен съм и от работата си с децата, чиито заложби са обещаващи. Вярвам, че ако шахът започне да се изучава в училищата, страната ви бързо ще се превърне в един от лидерите на световната сцена“, заяви Размиг Чакърян по време на семинара.

Засега Армения е единствената държава, в която този вид спорт е задължителен за изучаване в училищата. В специално оборудвани класни стаи учениците учат шах, като по този начин от най-крехка възраст развиват логическото и стратегическото си мислене, перфектна визуализация и дори лидерски качества.

Неслучайно страната е наричана Шахматната столица на света, а също и „Най-умната нация на земята“. Тук настолната игра датира от 9 век, но едва след създаването на Арменска ССР развитието на шаха придобива по-организиран характер.

През годините се развива стремглаво в тази област, за да се гордее днес със световноизвестните имена Левон Аронян, Тигран Петросян, Владимир Акопян и други.

Страната многократно участва в олимпиадата по шах и триумфално печели първото място през 2006, 2008 и 2012 година.

Размиг Чакърян идва за трети път у нас и е изключително уважаван заради опита си и приноса за утвърждаване на българо-арменските връзки в шаха. Носител е на почетния медал „Тигран Петросян“, чиито патрон е едноименният изключителен играч от съветските времена, 9-и световен шампион и международен гросмайстор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече