Братът на Юлиан Вучков продаде апартамента му за 150 000 евро (Купила го известна фамилия)

0

- Advertisement -

Трескав ремонт тече в кокетната кооперация на ул. „Христо Белчев”, където приживе живееше проф. Юлиян Вучков. Майстори се потят усилено и по думи на съседи – апартаментът на безкомпромисния критик на българския политически и обществен живот, се ремонтира основно.

Нямало нещо, което да не бъде подновено – от дограмата до тавана. Новият таван нямал нищо общо със стария, който Вучков не боядисвал с десетилетия и бил почти черен от мръсотия, пише „Уикенд“.

Стените на дома му вече били опънати като под конец, пребоядисани и осъвременени. Вехтите мебелите заминали на боклука чрез специално наета фирма. Спасени били единствено книгите,  старинен телефон, ордена „Стара планина” и още няколко отличия, които били приютени в специален кът в Столичната библиотека.

Комшии на покойния водещ на „Размисли и страсти” предполагат, че имотът е продаден, а сделката е станала през декември.

За апартамент в тази част на София – срещу НДК не било трудно да се намери купувач. Квадратният метър там гони 2300 евро. Жилището на професора бе 64 квадрата, което значи, че роднините му са получили около 150 000 евро. Ако се вярва на слуховете, новите собственици са популярни лица, които засега не искали да се афишират и настоявали за дискретност.

Самият Михаил Петров не правел коментари по темата, макар че се държал уважително с всички от входа на професора. През последната половин година той не е забелязан да идва в сградата. Ремонтът се вършел от фирма, чиито работници се справяли перфектно и не вдигали шум между 14 и 16 часа следобед, каквито са изискванията.

За новите собственици се разбрало след като станало ясно, че съседка на Юлиян – бивша балерина, която била кандидат за жилището, се отказала от първоначалното си намерение да го купува. Предполага се, че мераклиите са били няколко, но родственика на философа е избрал най-добрата оферта.

Проф. Вучков бе закупил жилището със свои спестявания по времето на соца. Лично тогавашният министър на културата Георги Йорданов му съдейства да попадне в кооперация, където живеят видни дейци на културата. Всички обитатели на сградата са персони от червения хайлайф и случайно попаднали няма. Жилищата са с високи тавани, стълбищата са просторни, сградата е масивна и топла. В края на 70-те години на миналия век Юлиян Вучков вече е популярен театрален критик, чието остро перо не остава незабелязано от партийците.

Публична тайна беше, че приживе професора не се понасяше с брат си. Двамата не си говореха с десетилетия и Вучков обмисляше вариант да хариже жилището си на Столичната библиотека, която след смъртта му да го превърне в музей „Юлиян Вучков”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече