СКАНДАЛ: Над 70% от столичните козметични центрове – опасни за здравето и живота! Фрашкани са с менте апаратура, обезобразяват клиенти

0

- Advertisement -

Огромна част от фризьорските и козметични салони в столицата се оказват фрашкани с неквалифициран персонал и менте апаратура с фалшиви сертификати за безопасност. В резултат на това доста често вместо с идеално гладка кожа или красиви дълги мигли, клиентите излизат от козметичните центрове с брутални изгаряния, инфекции и белези, някои от които за цял живот. Случаите на осакатени жени са десетки и лавинообразно нарастват в последната година, установи „Уикенд”.

По мнение на медицински специалисти в основата на този проблем е фактът, че в козметичната индустрия няма регламентирани правила и не е съвсем ясно кой може да отваря салон, на какво трябва да отговаря въпросното помещение и какви специалисти и апаратура да има в него. По думите на заместник-председателя на асоциацията на медицинските козметици в България Николета Иванова, единственият нормативен акт, който е налице по този въпрос, е единствено стара наредба за бръснаро-фризьорските салони от… 1987 г. Естествено, днес, 35 години по-късно, тя изобщо не е актуална и поради това сега почти всяка една търговска площ успешно може да бъде превърната в козметичен център. Така всеки успял да изкара краткосрочен курс в някой от центровете за професионално обучение в страната спокойно би могъл не само да отвори салон, но и да практикува.

Злоупотребата с апаратни процедури в салоните за красота се оказва колкото масова, толкова и пренебрегвана, въпреки безспорният факт, че те крият сериозен риск както поради съмнителния произход на апаратите, така и заради некомпетентността и липсата на каквато и да е било квалификация на персонала, извършващ процедурите. „За жалост вече всеки може да си поръча едно китайско копие на апаратура, която е световноизвестна и има необходимите FDA-сертификати за безопасност, а след това да го пусне в употреба”, коментира Николета Иванова. Разбираемо, оригиналните машини са значително по-скъпи от ментетата, с които са се снабдили десетки салони в страната. Едва десетина салона в София имат истинска апаратура, а над 250 работят с асолютно фалшива, която е опасна за здравето! Смята се, че в над 70% от местата за разкрасяване се извършват опасни за здравето процедури.


„Да вземем пример с хубав лазер за обезкосмяване, притежаващ съответните сертификати, базирани на дълги клинични проучвания. Такъв лазер е от порядъка на 50 000 евро, а фалшивите струват между 4 и 10 000 евро. Нещо много подобно, уж имитиращо същите параметри, но без да дава абсолютно никаква гаранция какви могат да бъдат резултатите от употребата му“, твърди козметичката. Въпреки парадоксалната разлика в цените, въпросните „реплики” дори притежават менте сертификати, имитиращи символите на сертификатите за безопасност на FDA. Така козметичните студиа, които предлагат подобни услуги, скорострелно се множат и печелят клиенти с необяснимо ниски цени, публикувани в социалните мрежи.


Оказва се обаче, че рисковете при лазераната епилация не се свеждат само до качеството на апаратурата, но и до теоретичната и чисто практическа подготовка на козметика. „Проблемът е, че до сериозни изгаряния може да се стигне не само с репликите, но и с хубавите машини, ако не са се спазили съответните параметри. Затова е важно кой точно работи с апарата, защото не е достатъчно само в салона да има хубава машина, а е необходим и квалифициран персонал. Лице, което да е информирано и да може да прецени правилните параметри“, категорична е Иванова. Некачествената апаратура би могла да причини жестоки изгаряния, включително и хиперпигментация на цели зони от тялото или лицето. „Идеята при епилация с уред е, че импулсът енергия от апарата се привлича от меланина в косъма. Некачествената техника обаче не може да прецени разликата между меланина в косъма и меланина на кожата и именно поради тази причина импулсите се захващат и от нея, което води до пигментиране“, разяснява Николета Иванова. Така много често клиентите вместо без косми, се оказват нашарени в различни участъци от тялото или лицето си с изгорели правоъгълници с формата на апликатора.


Друга опасност е появата на прекомерно окосмяване в зоната, в която е правена епилацията. Това се получава, защото некачествените апарати не притежават достатъчно енергия, за да унищожат космения фоликул, но пък могат да активизират заспалите косми в кожата и да ги накарат да растат. „Хората виждат само около 25% от космите по тялото си, а останалите 75% не са видими, но могат чрез енергиен импулс да бъдат предизвикани да се покажат на повърхонстта. Така подобна процедура би могла да доведе и до допълнително нежелано окосмяване“, казва специалистката. „Водеща за клиентите не трябва да е цената, а това да изберат място, където ще са в безопасност и ще имат гаранция, че ще получат качествена услуга, защото при подобен компромис може да се стигне до сериозно изгаряне, което да доведе до трайни пигментации в засегнатите зони. Просто при некачествена апаратура или неквалифициран персонал липсата на резултати е ней-малкото, което може да ги сполети“, категорична е Николета Иванова.


Антицелулитните процедури с радиочестоти с кавитации и подобни мощни апарати също не са безобидни. Там терапевтът трябва много добре да прецени каква програма да назначи и как точно да бъдат изпълнени процедурите, защото те също могат да крият рискове. „Все по-често виждам как лица без медицинско образование назначават процедури, без да имат представа какво вършат и ефектите от това нещо после се забелязват върху клиентите“, възмущава се козметичката.


Масова се оказва и практиката за поставяне на ботокс, хиалурон и филъри в козметичните салони от хора, които не са лекари и нямат необходимото медицинско образование. „По отношение но ботокса и филърите дори и медицински специалисти в това число включвам медицински сестри, медицински козметици, всякакви рехабилитатори, кинезитерапевти и операционни сестри, всички те също нямат право да поставят филъри, въпреки че имат медицинско образование”, категорична е Николета Иванова. Медицинските козметици биха могли да правят нискоинвазивни процедури като дермаролер и микрониделинг, които са с доста по-повърхностно проникване. То се ограничава до 2 милиметра в епидермиса, докато филърите и ботокса се поставят много по-дълбоко, а това категорично не в компетенцията на нито един медицински специалист и рисковете там могат да бъдат доста по-големи,. „Към лицето трябва да се подхожда с изключително внимание, защото върху него има много кръвоносни съдове, които директно кръвоснабдяват мозъка и при засягането им може да се стигне до мозъчни възпаления. Също така поставянето на филъри в носа трябва да бъде добре преценено от лекар, който има дългогодишен стаж, защото при най-малката грешка клиента може да ослепее”, разяснява експертката.


Тъй като поставянето на филъри е в категорията на рисковите процедури, което означава, че освен, че могат да настъпят усложнения свързани с това, че не се е работило в стерилна среда могат да настъпят такива и в следствие на поставянето на самия филър, козметичката съветва хората да не се подлагат на подобни процедури в козметични центрове и салони още по-малко при хора, които не са лекари.

„Просто жените не си дават сметка, че това категорично не е процедура за козметичен салон. Трябва да бъдат внимателни къде отиват и на кой се доверяват и със сигурност цената да не бъде водещ фактор, защото поставянето на хиалурон или филъри не е като да си направиш маникюр”, предупреждава Иванова.
„По европейските стандарти процедурите се разделят на козметични, сложни козметични и естетични процедури. Като в първите две попадат всички специалисти, които са с втора и трета степен на професионална квалификация придобита чрез различни курсове, но при процедурите, които те извършват няма нито лазери, нито радиочестота, нито миниинвазивни процедури, като дерма ролер например, защото те спадат към естетичните процедури, които могат да се прилагат единствено от специалисти, които имат университетско медицинско образование”, твърди Николета Иванова.
Дори на пръв поглед безопасни процедури като поставянето на изкуствени мигли могат да крият своите рискове ако се извършват от хора, които нямат опит в сферата. „Поставянето на изкуствени мигли често води до инфекции на клепачите, придружени с отток и загуба на постоянни мигли“, твърди козметичката. Услугата става все по-масова и се извършва във фризьорските салони и дори по домовете на чувствително по-ниска цена, тъй като въпросните козметици нямат разход за помещения, наеми или данъци.

На подобни места обаче най-често се използва евтино лепило, което съдържа формалфхид, който при някои клиенти може да доведе до остри алергични реакции. „Формалхидът е канцерогенен и се съдържа най-вече в по-икономичните лакове за нокти. В много държави е забранен именно поради рисковете, които крие за здравето на хората, защото може да предизвика мадарозис, който води до пълно или частично окапване на собствените мигли“, разяснява козметичката.


Друга рискова процедура е микропигментацията на вежди, която също често се прави от хора без каквато и да е било медицинска квалификация. „Това е търсена процедура, при която също като при поставянето на ботокс има нарушаване целостта на кожата и точно поради тази причина хигиенните изисквания трябва да бъдат огромни. Необходимо е да има течаща вода, отделна мивка, да не бъде в помещение, в което се извършват други процедури и прочие. Това обаче рядко се спазва, имайки предвид, че микроблейдинга се предлага и извършва ве по-често от маникюристки“, твърди Иванова. Именно заради подобни парадокси излиза, че е изключително лесно във всеки фризьорски салон да се постави една кушетка и оттам нататък да се стартира извършването на различни процедури, защото не само, че никой не забранява, но и няма контролен орган, който да ги проверява. Контроният орган, който посещава най-често козметичните центрове е РЗИ, по-познат още като бившето ХЕИ. Те обаче най-често следят за хигиента в салона и необходимите дезифектанти. „От РЗИ никога не са изисквали диплома или професионална квалификация, нито на мен, нито на хората, които работят при мен”, категорична е Николета Иванова. Според нея това се дължи и на факта, че няма стандарт, който да следят, а може би и нямат тази функция.


Огромен проблем се оказват и центровете за професионално обучение, които произвеждат неквалифицирани кадри на конвейр и сеят масови заблуди в обществото. „Някои от тях са съвестни и провеждат хубави курсове със задължителния хорариум от часове, но има много такива, които не са качествени и оттам излизат напълно неподготвени хора. Виждам как в групите на медицинските козметици се публикуват дипломи и сертификати от центрове за професионално обучение, в които пише безумни неща“, категорична е Николета Иванова. И обобщава: проблемите са много, които като се навържат поетапно се стига да резултат от обезобразени клиенти
„Необходимо е да се провеждат повече кампании за информираност, за да може българските жени да проумеят, че на първо място трябва да се погрижат за качеството на кожата си, а не за обемните устни и дългите мигли“, завършшва е Николета Иванова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече